Veelgestelde vragen (FAQ)

Hieronder vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen (FAQ), die we dagelijks krijgen. Vind je niet waar je naar zoekt, neem dan gerust contact met ons op.

Over de cursussen
Kan ik voorkeuren aangeven voor de planning van een cursus?

Wanneer je belangstelling hebt voor een klassikale cursus is het bij uitzondering mogelijk om je voorkeuren voor planning aan te geven.

Kan ik een cursus in het Engels volgen?

Dat kan, maar dan zal dat meestal als maattraining of incompany zijn.

Moet ik zelf mijn laptop meenemen naar de cursus?

Nee, voor iedere cursist staat een computer klaar met de nieuwste versie van de software. Wanneer je met je eigen laptop wilt werken is dat bij de meeste cursussen geen probleem. Geef het wel aan in het inschrijfformulier onder “Opmerkingen”.

Wordt er tijdens de cursus gewerkt op Mac of PC?

Je kunt kiezen voor MAC of PC in het inschrijfformulier van de betreffende cursus.

Met welke versie wordt tijdens de Adobe cursussen gewerkt?

We werken altijd met de laatste versie. Wanneer je zelf met een oudere versie werkt, kun je doorgaans gewoon deelnemen aan de cursus. Neem bij twijfel even contact met ons op.

Mag ik eigen materiaal gebruiken tijdens de cursus?

In veel cursussen kun je eigen materiaal gebruiken. Vraag de docent voor aanvang van de cursus wat mogelijk is of stel deze vraag via “Opmerkingen” in het inschrijfformulier.

Kan ik een cursus volgen met mijn eigen praktijkcase?

Bij sommige cursussen binnen het open aanbod is dat mogelijk, maar vaak zal het een maatwerkcursus worden. Heb je deze vraag, neem dan contact met ons op. Kom je met meerdere collega’s, dan is maatwerk vaak nog voordeliger.

Krijg ik huiswerk?

Bij meerdaagse cursussen krijg je opdrachten mee naar huis.

Moet ik een examen of eindtoets afleggen aan het eind van de cursus?

De meeste modules/cursussen worden afgesloten met een eindtoets (2 herkansingen). Als je de vereiste certificaten behaalt, ontvang je een diploma.
Eindtoetsen niet allemaal behaald? Geen probleem, je ontvangt altijd een bewijs van deelname als je de module/cursus op de juiste wijze hebt afgerond. Vraag evt. naar onze (betaalde) mogelijkheden voor extra examentraining om alsnog je certificaat/diploma te behalen. Daarnaast zijn we ook examenlocatie voor de Microsoft en Adobe examens.

Ontvang ik een diploma?

Na afloop van iedere cursus ontvang je een bewijs van deelname of een certificaat. Zie ook “Moet ik een examen of eindtoets afleggen aan het eind van de cursus?” Wanneer je een opleidingspakket of een korte beroepsopleiding volgt (m.u.v. een maatwerkpakket) en je behaalt voor alle onderdelen van het pakket een certificaat, dan ontvang je van ons een diploma. Daarnaast kun je bij ons de officiële Microsoft en Adobe examens afleggen. Al onze certificaten en diploma’s zijn voorzien van het NRTO Keurmerk

Krijg ik het programma bij mijn cursus?

In de leslokalen zorgen wij voor de software, maar voor eigen gebruik dien je zelf voor het programma te zorgen. Informatie over proefversies en over de de aanschaf van software vind je op de Adobe-website en op de Microsoft-website.

Is er een mogelijkheid om de opleiding of cursus te beoordelen?

Alle cursussen en opleidingen worden afgesloten met een evaluatie. Die wordt op de laatste cursusdag toegestuurd per mail. Je kunt uiteraard ook tijdens de pauzes al overleggen met de docent of de medewerkers aan de balie in Utrecht en Rotterdam

Over de opleidingen
Kort beroepsonderwijs

Onze opleidingen vallen onder het zogenoemde kort beroepsonderwijs.

Onder het begrip ‘korte beroepsopleiding’ wordt onderwijs verstaan dat rechtstreeks opleidt voor een specifiek vak of beroep. Ook onderwijs om vakkennis te verwerven of op peil te houden valt hier onder. Naast korte beroepsopleidingen geven wij ook cursussen om in een (toekomstige) werkkring te kunnen functioneren.

Korte beroepsopleiding of lange (meerjarige) opleiding?

Welke opleiding of cursus het beste bij jou past hangt af van jouw leercapaciteit en je leerbehoefte.

Wil je snel beter worden binnen een specifiek specialisme? Of wil je voldoende tijd en begeleiding krijgen om iets te leren. In het laatste geval kan een reguliere (meerjarige) opleiding voor jou de beste keuze zijn.

Onze korte beroepsopleidingen zijn bedoeld voor cursisten die al algemene, of specifieke, werkervaring hebben of voldoende tijd beschikbaar hebben in een korte periode.

Je kunt deelnemen aan onze korte beroepsopleidingen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 1. Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift.
 2. Je beschikt over basis computerkennis en kunt vlot werken met een Windows of Apple besturingsysteem (computer opleidingen).
 3. Je hebt het vermogen om je concentratie vast te houden tijdens de klassikale lesdagen van 6-8 uur.
 4. Het is essentieel dat je naast deze lesdagen ook tijd beschikbaar hebt voor huiswerk en het zelfstandig oefenen.
 5. Tijdens de opleiding verwachten wij van jou een positieve instelling en pro-actieve deelname aan de lessen.
 6. Je hebt een zekere mate van organiserend vermogen.
 7. Je bent zelfstandig, gedreven, nieuwsgierig en leergierig en bereid om tijdens en na je opleiding zelfstandig je kennis en vaardigheden verder te vergroten middels opdrachten, stage, projecten, (online) onderzoek, etc.

Als NRTO-lid voldoen wij aan hoge kwaliteitseisen, wat wil zeggen dat wij:

 1. transparant zijn over onze producten en diensten
 2. adequate dienstverlening bieden
 3. een professionele omgang met klanten kennen
 4. deskundig personeel hebben
 5. klanttevredenheid meten

Daarnaast houden we ons aan de kwaliteitscode van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Wil je weten of, en welke, opleiding het beste bij jou aansluit? Kijk dan naar onze opleidingen of neem contact op met onze studieadviseurs.

UWV Scholingsbudget
Voor welke opleidingen kan ik subsidie aanvragen?
Mensen met een WW, WIA of Wajong-uitkering kunnen een aanvraag doen voor het UWV Scholingsbudget. Bekijk hier onze opleidingen
Hoe kan ik meer informatie aanvragen en een intake inplannen?
Wil je informatie aanvragen of een telefonische intake inplannen met een van onze opleidingsadviseurs? Laat dan je gegevens achter
E-learning en Open Leercentrum (OLC)
Wat is het verschil tussen e-learning en OLC?

E-learning doe je op je eigen werkplek, ingelogd in je persoonlijke lesomgeving, waar je een jaar lang toegang tot hebt. Schrijf je je in voor een cursus in het Open Leercentrum, dan werk je een dag in je e-learning omgeving. Er is dan een continue een docent aanwezig om je waar nodig te helpen. Hierna heb je een jaar toegang tot je persoonlijke e-learning lesomgeving.

Hoe kom ik bij mijn e-learning bestanden?

Na betaling ontvang je binnen een werkdag de websitegegevens en je inlogcode. Hiermee kun je direct aan de slag.

Hoe lang kan ik bij mijn lesbestanden?

Je hebt een jaar lang toegang tot je persoonlijke online lesomgeving.

Moet ik een examen of eindtoets afleggen aan het eind van de E-learning cursus?

De meeste modules/cursussen worden afgesloten met een eindtoets (2 herkansingen). Als je de vereiste certificaten behaalt, ontvang je een diploma.
Eindtoetsen niet allemaal behaald? Geen probleem, je ontvangt altijd een bewijs van deelname als je de module/cursus op de juiste wijze hebt afgerond. Vraag evt. naar onze (betaalde) mogelijkheden voor extra examentraining om alsnog je certificaat/diploma te behalen. Daarnaast zijn we ook examenlocatie voor de Microsoft en Adobe examens.

Ontvang ik een certificaat?

Na afloop van iedere e-learning cursus ontvang je een bewijs van deelname of een certificaat. Zie ook “Moet ik een examen of eindtoets afleggen aan het eind van de cursus?” Wanneer je een opleidingspakket of een korte beroepsopleiding volgt (m.u.v. een maatwerkpakket) en je behaalt voor alle onderdelen van het pakket een certificaat, dan ontvang je van ons een diploma. Daarnaast kun je bij ons de officiële Microsoft en Adobe examens afleggen. Al onze certificaten en diploma’s zijn voorzien van het NRTO Keurmerk

Inschrijvingen en Betalingen
Hoe weet ik of jullie mijn aanmelding hebben ontvangen?

Direct na inschrijving krijg je een ontvangstbevestiging. De factuur zenden wij je later per mail. Na betaling ontvang je een definitieve uitnodiging voor de cursus.

Als er nog niet betaald is, kan ik dan toch de cursus volgen?

Dat kan, bij wijze van uitzondering. Wij willen dan wel weten op welke datum de betaling zal plaatsvinden.

Wat is de prijs van een cursus?

De cursusprijs vind je op de cursuspagina. Cursussen die erg weinig voorkomen geven wij als maatwerk.

Kan ik een deel van de kosten terugvragen bij de belastingdienst?

Ja, je kunt scholingskosten aftrekken van de belasting. Bekijk ook onze informatie over subsidies en scholingsvouchers.

Ziekte en annuleren
Welke maatregelen worden er genomen met betrekking tot het coronavirus?
Ook wij worden inmiddels geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus, de meeste klassikale trainingen worden nu bijvoorbeeld online uitgevoerd. We hebben inmiddels ook diverse andere maatregelen genomen, waarbij we zoveel mogelijk de richtlijnen van het RIVM volgen.

Lees meer over de maatregelen

Kan ik een les later inhalen als ik ziek ben?

Bij een klassikale training kun je de les later inhalen. Een nieuwe datum bepalen we in overleg.

Kan ik een cursus annuleren?

Binnen 30 dagen voor aanvang van de cursus is annuleren niet meer mogelijk en bestaat er een betalingsplicht. Het is meestal wel mogelijk een cursus te verschuiven of een vervanger de cursus te laten volgen.

Cursusadvies
Kan ik een inhoudelijke vraag stellen over een cursus?

Vragen over de inhoud van een cursus kun je het best per e-mail stellen. Je krijgt dan antwoord van een docent. Je kunt ook vragen stellen via de Live Chat op onze website.

Kan ik advies vragen welke cursus het best past bij mijn doel?
Onze opleidingsadviseurs staan voor je klaar om je vrijblijvend een passend opleidingsadvies te geven. Je kunt ons ook bellen op 030 73 70 581 of je vraag sturen naar info@trainspot.nl.
Hoe weet ik of ik een Basis cursus of een Gevorderd cursus moet volgen?

Kies pas voor een cursus voor gevorderden wanneer je zeker weet dat je goed bekend bent met de onderwerpen van de basiscursus. Twijfel je, neem dan even contact op.

NRTO lidmaatschap en gedragscode
Meer informatie over de NRTO lidmaatschap en gedragscode
Meer informatie over de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) vind je hier.
Courses in English
Are there courses available in English?

Trainspot provides courses in English, usually as a private training or customized training. We will gladly make a suitable estimate.
We have 5 Microsoft Office courses available in English:
– Word Core (version 2016)
– Word Advanced (version 2016)
– Excel Core (version 2016)
– Excel Advanced (version 2016)
– PowerPoint (version 2016)

Pin It on Pinterest