Home » Overzicht trainingen » Grafische trainingen » Grafische kennis

Training Grafische kennis

Vind je het lastig om goed met een drukker te communiceren? Gebruiken ze moeilijke termen en vakjargon en voel je je daardoor onzeker? Als je nou maar begreep wat ze willen, dan kon je jouw digitale bestanden in één keer goed aanleveren.

Werk je op een Communicatie- of PR-afdeling, dan heb je misschien niet de grafische achtergrond die je soms zo nodig hebt. Drukkerijen hebben het over rillijnen, vouwslagen, clichés, kleuropbouw en maximale inkthoeveelheid; over technische normen waar jouw ontwerp aan zou moeten voldoen. Het grafische vak heeft nogal wat technische kanten, en het zou helpen als je wist waar je rekening mee moet houden. Het zou je een geruster gevoel geven bij de volgende offerte die je moet aanvragen. We hebben zo’n cursus samengesteld voor je.

Met behulp van een grafisch specialist die al jaren met dit bijltje hakt is het hele traject van prepress tot press in hapklare stukjes gesneden. Aan de hand van tastbare en praktische voorbeelden leer je het verschil tussen verschillende papiersoorten, en de consequenties die dat heeft voor jou in het voortraject. Je ziet wat ze bedoelen met persvernis, spotvernis, of laminaat, en wat dat doet voor de afwerking. De volgende keer dat je een order moet onderbrengen bij een drukkerij, weet je beter hoe je kunt onderhandelen. De drukker vindt het ook fijn als je de juiste vragen kunt stellen. Iedereen wint er dus mee, en jij niet het minst.

Start Taal Gemiddelde trainingsduur Trainingsprijs all-in

In overleg, kan snel

Nederlandstalig

1 dag

450,- Excl. 21% BTW
Heb je een vraag of wil je meer informatie?
Vul je gegevens in, dan nemen wij contact met je op

Inhoud van de training

 • Diepdruk, Flexodruk, Zeefdruk en Offset
 • Technologiën van lettertypen (OpenType, Truetype, Postscript)
 • Variaties in typografie: kleinkapitalen, mediæval, breuken
 • Verfijning in typografie: kerning en tracking
 • Fontbeheer (Suitcase, FontExplorer, enz) waarom is het er?
 • Vectoren versus pixels, stockmateriaal
 • Kleurruimtes: RGB, CMYK, Grijs, Lijnwerk, Pantone, Hexadecimaal
 • GCR of UCR: hoeveel zwart zit er in een foto? Hoe werkt kleurenmengen eigenlijk?
 • Kleurbeheer: wat heb je er aan?
 • Bestandsformaten: wat is beter? PSD, EPS, Tiff, PDF, JPeg, Heic, PNG.
 • Afmeting, grootte, dpi: wat zijn de verschillen?
 • Afsnee of afloop, hoe en waarom?
 • Hoe kun je een PDF nog controleren?
 • Wat zijn de verantwoordelijkheden van de drukkerij, en welke horen bij degene die het bestand aanlevert?
 • Proefsystemen: waar moet je op letten?
 • Verschil in materialen om op te drukken: wat moet je kiezen?
 • Veredeling van drukwerk: preeg, thermodruk, vernis, laminaat, rillen, stans, boren, geurdruk, foliedruk
 • Bindwijzes: vouwen, nieten, wire-o, garenloos brocheren, lumbecken, perfobind, Paperback, genaaid gebonden, garenlas, otabind
 • Waarop kun je de prijs van het drukwerk nog gunstig beïnvloeden?
 • Vaktermen en drukkersjargon

Maatwerk - InCompany

Trainspot helpt jouw bedrijf graag met een InCompany- of Maatwerktraject, helemaal aangepast aan jouw situatie en wensen. Wij ontwikkelen namelijk maatwerktrajecten voor bijvoorbeeld specifieke werk-omgevingen, systeem updates, ICT implementaties en andere opleidingsvraagstukken. Met gespecialiseerde docenten uit het vakgebied bekijken we welke aanpak het beste bij de situatie en wensen van het bedrijf passen. Zij weten precies wat er in de markt speelt en hoe ze hun kennis het beste kunnen overbrengen aan jouw werknemers. Starten kan op elk moment, in-house of bij ons op locatie!


Neem contact op

InCompany trainingen

Deze training verzorgen we als intensieve privéles óf als klassikale training voor een groep. De genoemde prijs is per dag, exclusief lunch en trainingsmateriaal. De training wordt incompany gegeven, bij jou op locatie. Wil je de training bij Trainspot plaats laten vinden? Geef dat dan aan bij de boeking, dan sturen we een offerte voor de lokaalhuur.


Neem contact op

Maatwerk

Dit is een maatwerk-/InCompany training. Heb jij interesse in deze training? Neem dan contact op met ons via het bovenstaande formulier of bel ons op 030 7370581 voor meer informatie.

Wat leer je in deze cursus?

Je leert het hele traject kennen vanaf Desktop Publishing tot en met het drukwerk. Je leert over drukwerkveredeling, en waarom dat de moeite waard is. Gewone brochures bestaan er al genoeg, die van jou kan de volgende keer een opvallend uiterlijk meekrijgen.


Welke voorkennis heb je nodig?

Voor de cursus grafische kennis is eigenlijk geen voorkennis nodig. We nemen aan dat je al enige tijd werkt met Photoshop, InDesign, Illustrator. Maar het is geen onderdeel van de cursus om daar mee te werken. Die programma’s worden hooguit gebruikt om iets te demonstreren of illustreren.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus Grafische kennis is bedoeld voor mensen die zich overeind moeten houden in het printgrafische vak en daarbij wat ondersteuning kunnen gebruiken. Vaak zijn het mensen die in PR- en communicatie zitten, en mensen die op de afdeling traffic zitten bij een ontwerpbureau. Mensen dus die in het grafische vak werken, maar niet alle benodigde opleiding hebben gehad om zich daarin thuis te voelen.


Wat cursisten over ons zeggen

"Met heel veel plezier heb ik deze training (die bestaat uit 9 modules) gevolgd. Alle lessen zijn via e-learning goed te volgen. Het lesmateriaal en de uitleg is zeer duidelijk. Het is voor mij niet nodig geweest om lessen op locatie te volgen, maar de mogelijkheid is er wel. Eventuele opmerkingen en vragen die ik aan het leercentrum heb gesteld werden vlot en goed beantwoord. Kortom: ik ben zeer tevreden en mocht ik nog een cursus nodig hebben op dit gebied, dan zal ik zeker Trainspot weer benaderen. "

Sylvia
Maatwerk opleidingspakket Microsoft Office Power user

"Uit ervaring kan ik spreken als het gaat om een vergelijking te kunnen maken binnen verscheidene opleidingscentra. Ik volg namelijk regelmatig cursussen/ trainingen/ opleidingen om mij up to date te houden op allerlei vlak. Maar ik heb nog nooit zo'n prettig en persoonlijk verloop meegemaakt als dat ik nu via jullie/ trainspot heb ervaren. Top dus!!! Snelle reacties op vragen en snelle verwerking van resultaten en certificaat/ diploma uitreiking. De combinatie leerstof, filmpjes en oefeningen is goed op elkaar afgestemd..."

Kim
Maatwerk opleidingspakket Microsoft Office uitgebreid

"Ik vond het een erg leuke training! Duidelijke uitleg dmv boek n video. De manier waarop de cursus gebracht werd vond ik erg leuk. Door het onderwerp Vista Mare in alle trainingsonderdelen te gebruiken, bleef het boeiend. Contact met trainers via chat of mail werkte prima; ik kreeg snel reactie en duidelijk advies. Ook werd er altijd duidelijke feedback gegeven op een prettige manier. Zeker een opleiding die ik anderen zou aanraden! "

Melissa
Maatwerk opleidingspakket Microsoft Office uitgebreid

"Ik heb 7 certificaten dus mijn diploma gehaald ,Wat een super goede begeleiding door Laura en haar collega's.duidelijk computerprogramma en goed lesmateriaal in de boekjes.als je een goede cursus wilt volgen op computerprogramma's gebied raad ik jullie zeker aan naar trainspot Utrecht te gaan."

Sandra
Maatwerk opleidingspakket Microsoft Office uitgebreid

"Het is een fijne training, ik ben doof dus kon de uitleg niet altijd goed verstaan. Toch dmv het boekje en doordat de video duidelijk is, alles stapsgewijs word getoond wat je moet doen is het mij toch gelukt! "

Pam
Maatwerk opleidingspakket Administratief medewerker binnendienst

"Trainspot is een hele fijne opleider gebleken in de hernieuwde kennismaking met Microsoft Office. Prettige sfeer, duidelijke lesstof en kundige docenten."

Marieke
Maatwerk opleidingspakket Microsoft Office uitgebreid

"Fijne lessen met duidelijke uitleg, de boekjes zijn erg handig en de feedback is ook heel fijn, ze denken met je mee! "

Wendy
Maatwerk opleidingspakket Microsoft Office uitgebreid

Bekijk alle ervaringen

Andere suggesties…

Pin It on Pinterest