WIA-uitkering: wat zijn je rechten?

Als je langdurig ziek bent, maar hierdoor minder kunt werken heb je in de meeste gevallen recht op doorbetaling van je loon. In de eerste 2 jaar van je ziekte wordt dit betaald door je werkgever, die voor jou een Ziektewet-uitkering kan aanvragen bij het UWVBen je langer dan 2 jaar ziek? Dan heb je mogelijk recht op een WIA-uitkering. Lees hier verder wat dit inhoudt en wat je rechten zijn met de WIA. 

Wanneer heb je recht op een WIA-uitkering? 

De WIA-uitkering is er voor mensen die langer dan 88 weken ziek zijn en hierdoor niet of minder kunnen werken en daardoor ook minder loon verdienen. 

Er zijn twee soorten WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering.

Als het UWV beoordeelt dat je 65% of minder van je oude loon kunt verdienen, maar dat je nu of in de toekomst nog wel kunt werken, dan krijg je een WGA-uitkering. ls uit de beoordeling blijkt dat je 20% of minder van je oude loon kunt verdienen en dit in de toekomst vrijwel zeker zo blijft, dan krijg je een IVA-uitkering.

Wat zijn je rechten met een WIA-uitkering? 

Als je een WIA-uitkering ontvangt dan heb je natuurlijk ook een aantal rechten. Zo heb je bijvoorbeeld het recht om je gegevens in te zien en iemand mee te nemen naar een persoonlijk gesprek. Hieronder een overzicht van je rechten tijdens je WIA-uitkering:

WW
Je gegevens inzien

Als je een WW-uitkering hebt, is het belangrijk dat je de juiste gegevens over je loon en  arbeidsverleden aan het UWV verschaft. Deze gegevens worden gebruikt om de duur en hoogte van je uitkering te bepalen. Wil je andere gegevens inzien die niet op Mijn UWV staan? Dan kun je hierover een brief naar het UWV sturen. 

Iemand meenemen naar een gesprek

Als je een WW-uitkering krijgt, zul je ook een adviseur werk toegewezen krijgen. Als je op  gesprek wordt uitgenodigd, heb je recht om iemand mee te nemen die aantekeningen voor je kan maken. Dit kan bijvoorbeeld een partner of een vriend(in) zijn. 

Reiskostenvergoeding

Je kunt door de verzekeringsarts of arbeidsdeskundige worden uitgenodigd voor een gesprek op kantoor. Als je heenreis 15 kilometer of meer is, heb je recht op reiskostenvergoeding. Als je iemand meeneemt naar het gesprek, heeft deze persoon vaak ook recht op een vergoeding. 

Omscholing aanvragen

Met een WGA-uitkering heb je ook recht om een aanvraag te doen voor het Scholingsbudget. Dit budget is er voor mensen die op zoek zijn naar werk, maar hiervoor (nog) niet over de juiste vaardigheden beschikken. Als het UWV je opleiding vergoedt kun je kosteloos een opleiding volgen die je kan helpen bij het vinden van ander werk. Het UWV beslist of je hiervoor in aanmerking komt. 

 

ONZE OPLEIDINGEN RICHTING KANSBEROEPEN 

Overweeg je een aanvraag te doen voor het UWV Scholingsbudget? Bij Trainspot bieden we veel verschillende computer- en kantooropleidingen waarmee je jouw vaardigheden kunt ontwikkelingen en daarmee beter kunt solliciteren naar een baan die bij jou past.   

Wil je aan de slag binnen een kansberoep? Bekijk dan onze opleidingspakketten en stel samen met onze opleidingsadviseurs een trainingspakket samen. 

Hoe vraag ik het Scholingsbudget aan?

Als je overweegt een aanvraag te doen voor het UWV Scholingsbudget, adviseren we je de volgende stappen te nemen. 

  1. Bekijk onze opleidingen richting kansberoepen 
  2. Zijn er één of meerdere opleidingen die jou interesserenPlan dan een intake met een van onze opleidingsadviseurs. In dit intakegesprek wordt stilgestaan bij jouw leervraag, achtergrond en situatie. Samen met deze adviseur stel je een maatwerkpakket samen. 
  3. Onze adviseur vertaalt dit maatwerkpakket in een persoonlijke offerte, die voldoet aan de eisen van het UWV. Deze offerte kun je zelf indienen in je werkmap. 
  4. Samen met je adviseur bespreek je je motivatie en hoe deze opleiding je baankans vergroot.  
  5. De UWV adviseur beslist of de offerte zal worden doorgezet naar een scholingscommissie. 
  6. Als je adviseur en de scholingscommissie de opleiding besluiten te vergoeden, krijgen wij hiervan bericht en kun je direct starten met je opleiding!  
  7. Kortom, weet jij al welke opleiding je wilt volgen? 

Pin It on Pinterest