Waar heb je recht op tijdens je WW-uitkering?

Als je werknemer bent en werkloos wordt, heb je waarschijnlijk recht op een WW-uitkering. Bij een WW-uitkering komen een aantal rechten kijken. Lees hier alles over wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden. 

Wanneer heb je recht op een WW-uitkering? 

Om een WW-uitkering aan te vragen bij het UWV moet je voldoen aan een aantal eisen. Zo moet je verzekerd zijn voor werkloosheid, dit is meestal het geval als je bij een werkgever in dienst bent geweest. Daarnaast moet je minimaal 26 weken hebben gewerkt in de 36 weken voordat je werkloos werd en moet je direct beschikbaar zijn voor nieuw, betaald werk. Je hebt 3 maanden of langer recht op een WW-uitkering. De lengte van deze uitkering hangt af van je arbeidsverleden en het moment waarop je werkloos bent geworden.  

Wat zijn je plichten tijdens de WW? 

Vanaf het moment dat je een aanvraag doet voor een uitkering bij het UWV moet je voldoen aan een aantal plichten. Zo moet je de juiste informatie verschaffen over je situatie en moet je wijzigingen tijdig doorgeven. Ook ben je verplicht om actief op zoek te zijn naar passend werk, dit wordt de sollicitatieplicht genoemd. Daarnaast is het ook belangrijk dat je naar afspraken met het UWV komt. Het UWV controleert of je je aan deze plichten houdt.  

Rechten tijdens je WW-periode 

Als je een WW-uitkering aanvraagt heb je natuurlijk ook een aantal rechten. Zo heb je bijvoorbeeld het recht om je gegevens in te zien, gesprekken met je adviseur op te nemen en mag je iemand meenemen naar een persoonlijk gesprek. Hieronder een overzicht van je rechten tijdens je WW-uitkering:

WW
Je gegevens inzien

Als je een WW-uitkering hebt, is het belangrijk dat je de juiste gegevens over je loon en  arbeidsverleden aan het UWV verschaft. Deze gegevens worden gebruikt om de duur en hoogte van je uitkering te bepalen. Wil je andere gegevens inzien die niet op Mijn UWV staan? Dan kun je hierover een brief naar het UWV sturen. 

Iemand meenemen naar een gesprek

Als je een WW-uitkering krijgt, zul je ook een adviseur werk toegewezen krijgen. Als je op  gesprek wordt uitgenodigd, heb je recht om iemand mee te nemen die aantekeningen voor je kan maken. Dit kan bijvoorbeeld een partner of een vriend(in) zijn. 

Geluidsopname maken van een gesprek

Je hebt het recht om het gesprek met je adviseur op te nemen. Zo kun je het gesprek later  nog een keer terugluisteren. Als je zo’n geluidsopname wilt maken, moet je dit aangeven bij  je adviseur voordat het gesprek begint.  

Reiskostenvergoeding

Je kunt door je adviseur werk worden uitgenodigd voor een gesprek op kantoor. Als je heenreis 15 kilometer of meer is, heb je recht op reiskostenvergoeding. Als je iemand meeneemt naar het gesprek, heeft deze persoon vaak ook recht op een vergoeding.

Omscholing aanvragen

Met een WW-uitkering heb je ook recht om een aanvraag te doen voor het Scholingsbudget. Dit budget is er voor mensen die op zoek zijn naar werk, maar hiervoor (nog) niet over de juiste vaardigheden beschikken. Als het UWV je opleiding vergoedt kun je kosteloos een opleiding volgen die je kan helpen bij het vinden van ander werk. Het UWV beslist of je hiervoor in aanmerking komt. 

 

Onze opleidingen richting krapteberoepen en kansberoepen

Overweeg je een aanvraag te doen voor het UWV Scholingsbudget? Bij Trainspot bieden we veel verschillende computer- en kantooropleidingen waarmee je jouw vaardigheden kunt ontwikkelingen en daarmee beter kunt solliciteren naar een baan die bij jou past.  

Wil je aan de slag binnen een kansberoep? Bekijk dan onze opleidingspakketten en stel samen met onze opleidingsadviseurs een trainingspakket samen. 

Hoe vraag ik het Scholingsbudget aan?

Als je overweegt een aanvraag te doen voor het UWV Scholingsbudget, adviseren we je de volgende stappen te nemen. 

  1. Bekijk onze opleidingen richting kansberoepen 
  2. Zijn er één of meerdere opleidingen die jou interesserenPlan dan een intake met een van onze opleidingsadviseurs. In dit intakegesprek wordt stilgestaan bij jouw leervraag, achtergrond en situatie. Samen met deze adviseur stel je een maatwerkpakket samen. 
  3. Onze adviseur vertaalt dit maatwerkpakket in een persoonlijke offerte, die voldoet aan de eisen van het UWV. Deze offerte kun je zelf indienen in je werkmap. 
  4. Samen met je adviseur bespreek je je motivatie en hoe deze opleiding je baankans vergroot.  
  5. De UWV adviseur beslist of de offerte zal worden doorgezet naar een scholingscommissie. 
  6. Als je adviseur en de scholingscommissie de opleiding besluiten te vergoeden, krijgen wij hiervan bericht en kun je direct starten met je opleiding!  
  7. Kortom, weet jij al welke opleiding je wilt volgen? 

Pin It on Pinterest