Omscholing via UWV: wat moet je weten?

Ben jij op zoek naar een baan, maar heb je nog niet de juiste vaardigheden? Of ben je op zoek naar een baan in een heel ander vakgebied dan waarvoor je hebt gestudeerd? Omscholen kan dé manier zijn om een nieuwe baan te vinden in de sector die bij jou past. En als je een uitkering hebt, kan het UWV je hierbij helpen door de opleidingskosten te betalen. Lees hier meer over hoe dit precies werkt. 

Een opleiding volgen met het UWV Scholingsbudget

Het UWV Scholingsbudget is er voor mensen met een uitkering die op zoek zijn naar werk, maar hiervoor (nog) niet over de juiste vaardigheden beschikken. Het is dan mogelijk om een opleiding te volgen die je kan helpen bij het vinden van ander werk.

Wanneer betaalt UWV jouw opleiding?

Het is natuurlijk belangrijk dat de opleiding die je wil gaan volgen bij je past en je kansen biedt om een nieuwe baan te vinden. Om jouw opleiding betaalt te krijgen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je ontvangt op dit moment een UWV-uitkering.
 • De opleiding moet aansluiten bij je cognitieve vaardigheden, je belastbaarheid en je persoonlijke omstandigheden.
 • De scholing moet noodzakelijk zijn om de betreffende functie te kunnen uitoefenen.
 • Je moet goed kunnen onderbouwen hoe een opleiding je baankansen vergroot.
 • De omscholing moet richting een krapteberoep of kansberoep zijn (óf een concrete baan in het vooruitzicht door een werkgever).
Opleidingen uit ons aanbod

Bij Trainspot bieden we veel verschillende computer- en kantooropleidingen waarmee je je baankans aanzienlijk kunt vergroten. En het mooie is: in veel gevallen kan het UWV deze opleiding volledig vergoeden! Onze meest gekozen opleidingen zijn Medewerker Klantcontact, Programmeur PHP & MySQL, Front-end Webdeveloper en BI-specialist/Datamanager. Wil je aan de slag binnen een kansberoep? Bekijk dan onze opleidingspakketten en stel samen met onze opleidingsadviseurs een trainingspakket samen.

 

Waarom Trainspot?

Trainspot specialiseert zich in opleidingen richting kansrijke beroepen. Onze expertise ligt in onze computer- en kantooropleidingen. En door onze jarenlange samenwerking met het UWV, hebben we alle ervaring in huis om jou in korte tijd klaar te stomen voor een nieuwe baan. We bieden praktijkgerichte trainingen aan op elk niveau, in de trainingsvorm die het beste bij jouw manier van leren aansluit.

 

Hoe vraag ik het Scholingsbudget aan?

Als je overweegt een aanvraag te doen voor het UWV Scholingsbudget, adviseren we je de volgende stappen te nemen.

 1. Bekijk onze opleidingen richting kansberoepen.
 2. Zijn er één of meerdere opleidingen die je interesse wekken? Plan dan een intake met een van onze opleidingsadviseurs. In dit intakegesprek wordt stilgestaan bij jouw leervraag, achtergrond en situatie. Samen met deze adviseur stel je een maatwerkpakket samen.
 3. Onze adviseur vertaalt dit maatwerkpakket in een persoonlijke offerte, die voldoet aan de eisen van het UWV. Deze offerte kun je zelf indienen in je werkmap.
 4. Samen met je adviseur bespreek je je motivatie en hoe deze opleiding je baankans vergroot.
 5. De UWV adviseur beslist of de offerte zal worden doorgezet naar een scholingscommissie.
 6. Als je adviseur en de scholingscommissie de opleiding besluiten te vergoeden, krijgen wij hiervan bericht en kun je direct starten met je opleiding!
Weet jij al welke opleiding je wilt volgen?

Pin It on Pinterest