Eigen bedrijf starten (ZZP) vanuit de WW van het UWV? Dit zijn je mogelijkheden

Als je je baan verliest en in de WW terechtkomt, kun je ervoor kiezen om je eigen bedrijf te starten of als ZZP’er aan de slag te gaan. Om voor jezelf te kunnen beginnen, moet je een aantal stappen doorlopen. Lees hier alles over je mogelijkheden als je een eigen bedrijf wil beginnen met een WW-uitkering. 

Onderzoeksperiode: weet je zeker dat je voor jezelf wilt beginnen?

Om voor jezelf te kunnen beginnen, moet je goed voorbereid zijn. De eerste stap is om de online-training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering‘ op Werk.nl te volgen. In deze training komen de voorwaarden en andere zaken die van belang zijn aan bod. 

Als je de online-training hebt voltooid kan het zo zijn dat je in aanmerking komt voor een onderzoeksperiode van 6 weken. Je krijgt hiervoor toestemming van je UWV-adviseur. In deze periode ga je aan de slag met je ondernemingsplan en doe je onderzoek naar de haalbaarheid van je idee. Ook zoek je uit welke verzekeringen je nodig hebt en breng je je financiën in kaart. Tijdens deze 6 weken heb je geen sollicitatieplicht.  

  • Als je na de onderzoeksperiode besluit dat een eigen bedrijf toch niks voor je is, dan verandert er niks. Je blijft je WW-uitkering ontvangen en hebt dezelfde rechten en plichten als voor de onderzoeksperiode. 
  • Als je na de onderzoeksperiode besluit dat je wilt starten met een eigen bedrijf, dan kun je in aanmerking komen voor een startperiode. Deze periode duurt maximaal 26 weken.
3 manieren om je bedrijf te starten vanuit de WW

Er zijn 3 verschillende manier om vanuit de WW een eigen bedrijf te starten. 

  1. Met startperiode UWV 

Na de onderzoeksperiode kun je gebruikmaken van een startperiode van 26 weken. In deze periode richt je je volledig op je bedrijf en behoud je een deel van je WW-uitkering. Inkomsten die je verdient en uren die je besteedt aan je onderneming worden niet verrekent met je uitkering. Zo krijg je de ruimte om je eigen bedrijf op te bouwen. Na afloop van de startperiode is het de bedoeling dat je volledig aan het werk gaat in je eigen bedrijf. Tijdens de startperiode ben je vrijgesteld van sollicitatieplicht. 

2. Zonder startperiode (met urenkorting) 

Je hebt hierbij geen toestemming nodig van het UWV. Wel geef je je uren door die je aan je bedrijf besteedt zodat het UWV een ‘fictief inkomen’ kan berekenen. Je uitkering wordt hierdoor lager. Daarnaast moet je je nog wel aan de sollicitatieplicht houden voor de uren die je nog aan WW-uitkering ontvangt.  

3. Zonder WW-uitkering

Je gaat werken in je eigen bedrijf voor het volledig aantal uren waarvoor je een WW-uitkering krijgt. Je WW-uitkering zal dan ook stoppen. Dit stem je af met je UWV-adviseur.  Als het uiteindelijk toch niet lukt met je bedrijf kun je misschien weer een uitkering krijgen. Dit heet herleving WW-uitkering.

Tip: heb je al aan omscholing gedacht? 

Met een uitkering van het UWV kun je in aanmerking komen voor het UWV Scholingsbudget. Je adviseur besluit of je een omscholing vergoed kunt krijgen. Kijk dus snel tussen onze opleidingen, om te kijken of een omscholing richting een kansrijke sector jou aanspreekt. 

Pin It on Pinterest