Alles wat je moet weten over bestandstypen

door | 3 mei 2021

Vraag jij wel eens af wat die twee tot vier tekens achter een bestandnaam inhouden of wat het verschil is tussen JPG en PNG? Dat leggen wij je graag uit! Want die twee tot vier tekens zijn veel meer dan alleen tekens: hoe meer je weet over extensies hoe makkelijker je kan werken. Er zijn een hoop verschillende bestandsextensies en dus gaan we er 2 blogs aan besteden.

Wat is een bestandsextensie?

Een extensie is een achtervoegsel aan het einde van een computerbestand en is meestal twee tot vier tekens lang. Elk bestand dat je ooit hebt geopend heeft deze tekens op het einde van het bestand. Deze extensies zijn onderdeel van het besturingssysteem en op deze manier wordt er bepaald welke apps gekoppeld zijn met welke bestandstypen. Open je bijvoorbeeld een .pdf-bestand dan ziet het besturingssysteem precies welke app er gekoppeld is en zo wordt het .pdf-bestand in de juiste app geopend.

Wat voor soort bestandsextensies zijn er?

Zoals aangegeven zijn er een hoop verschillende extensies, zoveel dat het teveel is voor één blog. De meest voorkomende ben je waarschijnlijk al tegengekomen. Dit zal vooral zijn als je een bestand gaat opslaan en je moet aangeven in wat voor soort bestand extensie je het wilt opslaan. Vaak zal je voor het meest bekende kiezen, maar maak je wel de juiste keuze? Daar gaan we je mee helpen. Hieronder een lijst met meest gebruikte bestandsextensies.

In deze blog gaan we in op video-, foto- en audio-extensies. We bespreken de meest voorkomende extensies en we leggen uit welke extensie je voor welk bestand het beste kan kiezen. In de volgende blog zullen we de overige 3 soorten extensies bespreken.

 

Soorten bestandsextensies:

Foto-extensies
Video-extensies
Audio-extensies
• Documentuitbreidingen
• Windows-extensies
• Gecomprimeerde bestandsextensies

 

Foto-extensies

Foto’s moeten natuurlijk ook een multimedia-indeling hebben. Net zoals bij video is het erg belangrijk dat je de juiste keuze maakt voor een bepaald foto bestand. Denk hierbij aan de kwaliteit van de foto of bijvoorbeeld het type foto zoals een GIF-foto. Er zijn heel verschillende extensies voor foto’s dus hieronder hebben we de meest veel voorkomende foto-extensies opgeschreven:

JPG: JPEG/ JPG extensie is heel erg bekend en ook het meest gebruikte in digitale afbeeldingen. Het is een populaire extensie omdat deze extensie een digitale foto tot een relatief klein bestand omzet met een goede kwaliteit. 

PNG: Dit is een grafische extensie met compressie zonder verlies en PNG ondersteunt ook transparante afbeeldingen. Een transparante afbeelding is een afbeelding zonder een achtergrond. Als je zo soort afbeelding wilt opslaan in Photoshop dan moet je PNG kiezen. JPG ondersteunt dit soort afbeeldingen niet.

GIF: Een GIF bestand gebruik je voor web graphics of voor geanimeerde afbeeldingen. GIF afbeeldingen zijn vooral kleine afbeeldingen met of zonder tekst en basis animaties voor bijvoorbeeld een website. De GIF extensie heeft ook een beperkt kleurenpalet dus voor een basis animatie is dat prima maar voor een normale afbeelding moet je deze extensie niet kiezen.

PSD: De PSD extensie is voor het programma Adobe Photoshop. Deze extensie is één van de meest gebruikte extensie omdat de meeste grafische ontwerpers gebruik maken van Photoshop. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt door webdevelopers om een ontwerp om te zetten in HTML-formaat. Een nadeel van PSD is dat niet alle programma’s deze extensie ondersteunen.

Video-extensies

Er zijn verschillende soorten video-extensies voor verschillende doeleinden. Zo is er een extensie die multimedia-inhoud opslaat maar er is bijvoorbeeld ook een extensie voor videobestanden van een hoge kwaliteit. Benieuwd welke je moet kiezen voor jouw video-bestand? Hieronder vind je de meest voorkomende video-extensies met een korte uitleg zodat je de beste keuze kan maken.

MP4: MP4 is een video-extensie die multimedia-inhoud kan opslaan. Dit houdt in dat je met deze extensie video’s kan opslaan die audio, video en ondertitels bevatten.

DIVX: Heb jij een videobestand die een hoge definitie en kwaliteit heeft dan is de video-extensie DIVX de beste keuze die je kan maken.

MOV: MOV is een speciaal ontwikkeld video-extensie voor het multimediaprogramma Quick Time Player. Quick Time ondersteunt een groot aantal multimediaformaten maar is wel ontwikkeld door Apple dus deze extensie is vooral handig als je een Apple apparaat hebt.

AVI: AVI staat voor Audio Video Interleave. Deze extensie slaat bestanden op die zowel audio- en video bevatten. En deze extensie laat het ook toe dat beide gelijktijdig worden afgespeeld.

Audio-extensies

Ook voor audio zijn er extensies. Als je muziek luistert via je computer of je wilt muziek maken dan is het handig om te weten wat voor audio-extensies je hebt. Er zijn veel verschillende audio-extensies maar laten we als eerste zeggen dat in principe alle extensies dezelfde geluidskwaliteit hebben. Ondanks dit hebben we hieronder een lijst gemaakt met de meest belangrijkste audio-extensies.

MP3: De Mp3 extensie geldt tegenwoordig als de standaard extensie voor muziek. Het is de meest bekende muziek/geluidsfragment extensie en hoogstwaarschijnlijk maak je hier dagelijks gebruik van. Wat heel erg fijn is aan deze extensie is dat het muziek bestanden verkleind waardoor het de ideale extensie is om muziek/geluidsfragmenten te verspreiden via het internet.

OGG: De OGG extensie is voor het opslaan van multimediabestanden. Het kan dus gebruikt worden voor muziek en beeldmateriaal. Het voordeel van OGG is dat het gratis is en het niet wordt beschermd door patenten. Daardoor kun je met vrijwel elk programma een OGG-bestand openen of opslaan. Het is dan ook een erg populair alternatief voor MP3.

WAV: WAV wordt gebruikt voor digitale audiobestanden die in vergelijking met MP3 niet gecomprimeerd zijn waardoor de bestanden veel groter zijn. 

MIDI: MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. Deze extensie zorgt ervoor dat elektronische muziekinstrumenten in realtime muzikale informatie kunnen uitwisselen. Het is het meest populaire en standaard extensie als we het hebben over muziek- en mixprogramma’s. Het bevat muziekgegevens, zoals toonhoogte en snelheid op. Daarbij worden MIDI-bestanden ondersteund door verschillende programma’s en apparaten, zoals keyboards of synthesizers.

Dit was deel 1 van bestandsextensies. In onze volgende blog gaan we de extensies, documentuitbreidingen, windows-extensies en gecomprimeerde bestandsextensies bespreken. Dus vond je deze blog erg handig, houdt dan onze website in de gaten voor de volgende blog. 

Pin It on Pinterest