Tips en tricks voor Windows die je efficiënt laten werken

door | 23 mrt 2021

De wereld van Windows. Iedereen kent het en vele mensen maken er ook gebruik van. Maar ondanks de vele gebruikers van Windows weet nog niet iedereen hoe je de mogelijkheden kunt maximaliseren. Gelukkig hebben wij die kennis in huis en die delen wij graag met jullie. Dus kan jij wel wat Windows tips en tricks gebruiken? Dan ben je aan het juiste adres want deze keer geven wij je de beste tips en tricks over Windows die je dagelijkse werk een stuk makkelijker gaan maken. Succes!

Klembordgeschiedenis

De klembordgeschiedenis is een redelijk nieuwe functie van Windows. Met deze functie heb je de mogelijk om meerdere elementen op te slaan én te plakken via het klembord. Dit houdt in dat je via deze functie gekopieerde teksten, afbeeldingen en zelfs een grafiek makkelijk kunt plakken in het programma dat je op dat moment gebruikt. Je selecteert een afbeelding of een tekst, klik op kopiëren (Ctrl + C) en de inhoud wordt bij je klembordgeschiedenis gevoegd. Als dit eenmaal gekopieerd is, kun je kiezen welke inhoud je wilt plakken. Geen toetsencombinaties maar gewoon 1 handeling en dat is kopiëren. Een handige tool dus die werkt met alle programma’s binnen Windows 10.

Klembordgeschiedenis inschakelen

De functie staat niet automatisch aan dus je moet het wel eerst inschakelen. Gelukkig gaat dit vrij gemakkelijk. Maak de toetsencombinatie (Windows toets) + v op je toetsenbord. Er verschijnt dan een venster met de vraag of je de klembordgeschiedenis in wilt schakelen. Klik op Inschakelen om je klembordgeschiedenis te gebruiken. Als je nu bijvoorbeeld een Word document opent, vervolgens een afbeelding selecteert en op Kopiëren drukt dan heb je deze afbeelding in het klembord opgeslagen. Wil je de afbeelding in een ander Windows programma plakken, open het programma druk de toetsencombinatie (Windows toets) + v in op je toetsenbord en het venster komt dan tevoorschijn. Het enige wat je dan moet doen is de gewenste afbeelding selecteren en het wordt dan gelijk geplakt in het programma. Daarnaast kan je met deze functie meerdere elementen opslaan die je bijvoorbeeld later in een PowerPoint wilt gebruiken. Zo hoef je later bij het maken van een PowerPoint niet elke keer te zoeken in je verslag naar dat ene stukje tekst of grafiek want alles staat in je klembordgeschiedenis. Superhandig dus!

Klembordgeschiedenis synchroniseren tussen apparaten

Gebruik jij meerdere computers en/of laptops en heb je een Microsoft-account? Dan is het mogelijk om de inhoud van je klembord te synchroniseren tussen verschillende apparaten via het internet. Ook hier moet je deze functie inschakelen. Ga naar de Windows Instellingen (of gebruik de toetsencombinatie (Windows toets + i), klik op Systeem en navigeer in de linker balk naar Klembord. Vink de optie “Synchroniseren tussen apparaten” aan en nu kan bij beide apparaten je klembord gebruiken. 

Sneltoetsen

Sneltoetsen! We weten allemaal dat ze bestaan en waarschijnlijk ken je er ook een paar. Zoals de bekendste sneltoetsen kopiëren met Ctrl + c en plakken met Ctrl + v. Maar er zijn nog veel meer sneltoetsen die je werk een stuk makkelijker maken. Dus wil jij sneller en efficiënter werken? Gebruik dan de volgende sneltoetsen en bespaar dagelijks veel tijd.

Met de sneltoets Alt + Tab schakel je snel tussen bestanden, programma’s en verschillende vensters. Houdt de Alt knop ingedrukt en wissel met de Tabtoets tussen openstaande schermen. Wil je alle vensters in één keer afsluiten? Gebruik dan de sneltoets Ctrl + F4. De volgende handige sneltoets is Ctrl + h. We kennen allemaal wel het probleem dat je bezig bent met het schrijven van een lange tekst en dan kom je opeens op het idee dat je een veelgebruikt woord wilt veranderen. Maar hoe verander snel alle woorden in één keer? Dat doe je door de sneltoets is Ctrl + h te gebruiken. Met deze sneltoets win je een hoop tijd want je hoeft het veel gebruikte woord niet stuk voor stuk in de tekst te veranderen. Ben je opzoek naar een specifiek woord en ben je het scrollen en zoeken zat? Maak dan gebruik van de sneltoets Ctrl + f. Je krijgt dan een venster waarin je het specifieke woord kan invullen en de functie brengt je dan direct naar het specifieke woord. Zeg maar gedag tegen het eindeloze zoeken. Wie snel een nieuw document, een nieuw tabblad of nieuwe email wil openen zonder te veel handelingen kan de sneltoets Ctrl + n gebruiken. Openen is nog nooit zo makkelijk en snel geweest! Wil je iets ongedaan maken dan denk je al gauw aan de functie knippen. Dit is een handige functie maar als echt snel iets ongedaan wilt maken dan gebruik je vanaf nu de sneltoets Ctrl + z. Wil je een handeling opnieuw toepassen, dan gebruik je de sneltoets Ctrl + y. Dan is er nog de sneltoets Shift. Deze sneltoets is handig voor afbeeldingen. Vergroot je weleens een afbeelding en zijn de verhoudingen niet meer kloppend? Houdt de Shift knop dan ingedrukt en de verhoudingen zullen gelijk blijven. Als laatste is er nog een handige Excel sneltoets. Wil je twee regels in één cel typen maar lukt dit maar niet? Gebruik dan de sneltoets Alt + Enter en al je problemen zijn opgelost.

Middelste muisknop

De middelste muisknop of wiel wordt door iedereen gebruikt om te scrollen door een website of document. Dat is al een hele handige tool maar wat veel mensen niet weten is dat het wieltje ook voor andere doeleinde gebruikt kan worden. Zo heb je de sneltoets Ctrl + Muiswiel. Met deze sneltoets kan je makkelijk in en uit zoomen. En wil je pannen (gelijkmatig scrollen) in diverse applicaties dan kan dit ook met de middelste muisknop. Hoe activeer je deze functie?  Klik kort op de middelste muisknop en het pan-icoontje komt tevoorschijn. Het icoontje blijft vervolgens staan maar als je beweegt met je muis dan pan je die richting op en het pannen kan zowel verticaal als horizontaal. Let op! Hoe verder je de muis bij het pan-icoon vandaan beweegt, hoe sneller het pannen gaat, dus wil je rustig pannen zorg dan dat je dicht bij het icoontje blijft. Als laatste kan je de middelste muisknop ook gebruiken als je werkt met tabbladen in de webbrowser. Met de middelste muisknop kan je namelijk makkelijk tabbladen sluiten. Ga met je muis naar een tabblad klik op de middelste muisknop en hij wordt direct gesloten. Op deze manier heb je geen gedoe meer met precies op het kruisje tikken om een tabblad te sluiten.

We hopen dat deze tips en tricks je helpen om je dagelijks werk makkelijker te maken. In de volgende blog zullen we uitleg geven over veelvoorkomende bestandstypen en extensies. Wij zullen dan wederom handige informatie delen dus houdt de volgende blog goed in de gaten. En wil je nog meer leren over Windows en computers? Kijk dan naar onze training Windows 10 & Computer essentials of bel ons voor informatie.

Pin It on Pinterest