Slimmer kopiëren en plakken met het nieuwe klembordgeschiedenis

door | 5 mrt 2019

Sinds de laatste update (oktober update) van Windows 10 is de nieuwe functie Klembordgeschiedenis toegevoegd aan Windows. Met deze functie is het mogelijk om meerdere elementen op te slaan én te plakken via het klembord.

 

Hoe werkt het?

Om de functie te gebruiken dien je deze eerst in te schakelen. Dit kan vrij gemakkelijk door op de toetsencombinatie (Windows toets) + v te drukken op je toetsenbord. In het venster dat verschijnt krijg je de vraag of je klembordgeschiedenis in wil schakelen. Klik op Inschakelen om de functie klembordgeschiedenis te gebruiken.

Als je nu bijvoorbeeld een Word document opent, vervolgens een tekstregel selecteert en op Kopiëren (of Ctrl + c) drukt dan heb je deze regel in het klembord opgeslagen.

Druk nu nog een keer op de toetsencombinatie (Windows toets) + v om de gekopieerde tekst weer te geven in de klembordgeschiedenis. Als je met de muis op de gekopieerde tekst klikt dan wordt de tekst geplakt in het programma dat je op dit moment gebruikt.

Selecteer nu een afbeelding of een tekst, klik op Kopiëren en je zult zien dat de inhoud bij je klembordgeschiedenis wordt gevoegd. Nu kun je dus kiezen welke inhoud je wilt plakken. Dit werkt overigens met alle programma’s binnen Windows 10. Je kunt op deze manier dus ook bijvoorbeeld een grafiek vanuit Excel in PowerPoint plakken.

Synchroniseren tussen apparaten

Gebruik jij meerdere computers en/of laptops en ben je overal ingelogd via je Microsoft account dan is het mogelijk om de inhoud van je klembord te synchroniseren tussen verschillende apparaten. Je kan dan bijvoorbeeld op de ene computer een tekst kopiëren en op een andere laptop deze tekst plakken. Om het klembord te synchroniseren tussen apparaten moet deze functie ingeschakeld worden. Ga hiervoor naar de Windows 10 Instellingen (of gebruik de toetsencombinatie (Windows toets) + i), klik op Systeem en navigeer in de linker balk naar Klembord. Vink nu de optie “Synchroniseren tussen apparaten” aan. Let hierbij op dat je goed begrijpt dat er bij het inschakelen van deze optie de inhoud van je klembord wordt gesynchroniseerd via het internet. Lees daarom de privacyverklaring van Microsoft (Een link naar deze privacyverklaring kun je vinden bij deze optie)

Wil jij nog handiger worden met Windows en computers?
Kijk dan eens naar onze training Windows 10 & Computer essentials!

Pin It on Pinterest