Excel bestanden vergelijken met Spreadsheet Compare

door | 1 apr 2019

Heb je per ongeluk met een collega tegelijkertijd aan een zelfde Excel document gewerkt óf heb je een Excel document waarbij je niet zeker meer weet welke versie de juiste is?

Wanneer Microsoft Office op je computer is geïnstalleerd kan je gebruik maken van een verborgen, maar zeer handig programma genaamd Spreadsheet Compare. De naam van het programma geeft het al weg, maar met behulp van dit kleine programma kan je gemakkelijk de verschillen vergelijken tussen twee Excel bestanden.

Hoe werkt het?

Voor deze uitleg heb ik gebruik gemaakt van twee Excelbestanden met een fictieve ledenlijst van een vereniging.

Als je met Windows 10 werkt klik je op de zoekknop naast je startmenu. Type vervolgens ‘Spreadsheet compare’ en het programma zal na een korte tijd automatisch verschijnen. Werk je in een andere versie van Windows? Ga dan naar de map “C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16\DCF” of zoek in verkenner op “SPREADSHEETCOMPARE.EXE”.

Wanneer je het programma hebt geopend klik je linksboven op ‘Compare Files’. In het venster dat verschijnt voer je de bestanden in die je wilt vergelijken. Klik achter ‘Old file’ en ‘New file’ op het map-icoontje om de bestanden te selecteren op je computer.

Excel spreadsheet compare
Excel spreadsheet compare - leeg scherm
Excel spreadsheet compare - bestanden vergelijken

Als je de bestanden hebt geselecteerd en op OK hebt geklikt krijg je een overzicht van de verschillen tussen de Excel bestanden. De verschillende kleuren geven aan of het een verschil is in de formule, in de waarde of bijvoorbeeld in de opmaak. Onderin het venster krijg je ook nog een samenvatting te zien van de verschillen die het programma heeft gevonden. Deze samenvatting kan je ook exporteren als Excel bestand door op de knop ‘Export Results’ te klikken.

 

Wil jij meer leren over Excel? Bekijk dan een van onze Excel trainingen of test je kennis!

Pin It on Pinterest