Ben ik gehackt?! Tips voor veiligere accounts

Wanneer je het nieuws volgt zul je regelmatig nieuwsberichten zien over een nieuw computerlek, klantgegevens die buit zijn gemaakt of inloggegevens die gestolen zijn. Het is helaas niet altijd te voorkomen dat ook jouw gegevens een keer gehackt worden. Toch willen wij jou graag wat tips geven om je veiliger op het internet te begeven.
Slimme wachtwoorden
Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je hoort dat het onveilig is om hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere accounts. Toch doet gebruikt zeker 4 op de 10 Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten. Waarom? Omdat je tientallen accounts hebt en daar vanzelfsprekend niet overal een wachtwoord voor kunt onthouden!
Wat kan je dan wel doen?
Bedenk voor jezelf bijvoorbeeld 5 persoonlijke woorden (of cijferreeksen). Denk bijvoorbeeld aan de naam van de beste vriend/vriendin op de basisschool, (een deel van de titel van) je favoriete muzieknummer, de geboortedatum van je moeder enzovoorts. Wees creatief, want een veelgemaakte fout is dat mensen de naam van hun huisdier, de geboortedatum (of trouwdatum) of tweede naam gebruiken waardoor het voor hackers vaak snel te achterhalen is wat je mogelijke wachtwoorden kunnen zijn.
Heb jij 5 woorden of cijferreeksen die jij goed kunt onthouden dan is het zaak om voor elk account een (nieuwe) combinatie te maken van bijvoorbeeld twee deze woorden. Daarnaast kan je bijvoorbeeld de initialen van de dienst waar je een account voor aanmaakt verwerken in het wachtwoord(maak je bijvoorbeeld een wachtwoord voor Facebook, dan kan je de initialen FB bijvoorbeeld in het wachtwoord verwerken). Ook is het belangrijk dat je ten minste één leesteken gebruikt voor een wachtwoord.
Zoek jij een gemakkelijkere optie voor het gebruik van wachtwoorden, kijk dan eens naar een wachtwoordmanager zoals bijvoorbeeld LastPass of Dashlane. Een wachtwoordmanager is eigenlijk een digitale kluis waarin je wachtwoorden voor verschillende sites worden opgeslagen. Vele wachtwoordmanagers zijn gratis te gebruiken voor persoonlijk gebruik (voor bedrijven kost het geld) en bieden jou verschillende voordelen:
- Gebruik je vingerafdrukscanner of één sterk wachtwoord om de kluis te beveiligen en toegang te krijgen tot je wachtwoorden
- Wachtwoorden kunnen automatisch ingevuld worden door een browser plugin
- Genereer automatisch veilige wachtwoorden vanuit een wachtwoordmanager browser plugin
- Krijg een seintje wanneer je wachtwoord al langere tijd niet is aangepast
Bij het gebruik van een wachtwoordmanager is het vanzelfsprekend dat je een heel goed wachtwoord instelt voor de toegang tot de wachtwoordenkluis.

Ben ik gehackt?
Zonder dat jij het misschien door hebt kan het zijn dat je account ooit tijdens een digitale inbraak gestolen is. Wanneer dit het geval is is het zeer belangrijk dat je direct je wachtwoord veranderd dat je voor die site of dienst gebruikt. Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of je dit wachtwoord voor een andere site of dienst hebt gebruikt, want ook daar moet je het wachtwoord dan veranderen.
Een site waarop een grote database staat van alle tot nu toe bekende hacks is have i been pwned. Deze site verzameld de databestanden van grote hacks en biedt jou de mogelijkheid om te achterhalen of je account ooit in zo’n databestand voor is gekomen. Voer op de site je e-mailadres(sen) en gebruikersnamen in en klik op de knop ‘pwnd’ om te controleren of deze ooit zijn buitgemaakt.
Heb jij veel opgestoken van deze informatie? Deel deze dan ook met je collega’s en vrienden via social media of e-mail! Kijk daarnaast ook eens naar onze training Digitale vaardigheden, waar nog veel meer informatie wordt gegeven over het veilig gebruik van internet.
Heb jij zelf nog tips die je wilt delen; plaats deze dan in de reacties onderaan de pagina!