10 vragen over het UWV Scholingsbudget

door | 16 dec 2020

Voor het eerst gaan studeren is erg spannend, maar wat als je na jaren een baan te hebben opeens zonder baan komt te zitten en je aan het werk wilt maar niet de juiste scholing hebt?

Dat roept wellicht veel vragen op: Hebben mijn vaardigheden een upgrade nodig of moet ik mij volledig laten omscholen? Heb ik recht op financiële steun vanuit het UWV? En kan ik vanuit de bijstand een scholingsbudget aanvragen? Dit zijn allemaal logische vragen en het is ook normaal als je je een beetje onzeker voelt over deze hele situatie. Het is niet niks als je overweegt om een opleiding te beginnen om je kennis uit te breiden of om volledige carrièreswitch te maken.

Dus om ervoor te zorgen dat jij je kunt focussen op de leuke onderdelen van een opleiding, hebben wij deze keer 10 vragen over het UWV Scholingsbudget op een rijtje gezet, zodat jij goed voorbereid aan een nieuw hoofdstuk in je leven kan beginnen!

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden van het UWV scholingsbudget?

Het uitgangspunt van Scholing of omscholing is dat het je kan helpen een baan te vinden die je leuk vindt en die past bij jouw mogelijkheden. Daarnaast kan scholing of omscholing er ook voor zorgen dat jouw baankansen vergroten. Door de juiste scholing zou je namelijk in staat zijn om snel weer aan het werk te gaan. Verder zijn enkele andere belangrijke voorwaarden:

  • Je ontvangt op dit moment een uitkering die betaald wordt door het UWV.
  • De opleiding moet aansluiten bij je ‘cognitieve vaardigheden, je belastbaarheid en je persoonlijke omstandigheden’.
  • De scholing moet noodzakelijk zijn; zonder scholing kun je de beoogde functie niet doen.
  • Er moet daarmee sprake zijn van scholing richting een kansberoep (óf een concrete baan in het vooruitzicht door een werkgever)
  • Je moet goed kunnen onderbouwen hoe een opleiding je baankansen kan vergroten.

Wil je aan de slag binnen een kansberoep? Bekijk dan onze opleidingspakketten en stel doormiddel van een intakegesprek met onze docenten een trainingspakket samen. 

Kan ik vanuit de bijstand een scholingsbudget aanvragen?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Het scholingsbudget is alleen beschikbaar voor mensen die momenteel een uitkering van het UWV ontvangen. De reden waarom je geen recht op het UWV Scholingsbudget hebt is omdat de bijstand wordt betaald vanuit de gemeente. TIP! Je zou kunnen navragen bij de Sociale Dienst van je gemeente of er een regeling is voor bijscholing. Meerdere gemeentes hebben een eigen regeling om cursussen uit te betalen. Mocht dit het geval zijn, dan kun je altijd contact opnemen voor het inplannen van een intakegesprek.

Kan ik vanuit de TOZO een scholingsbudget aanvragen?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Het scholingsbudget is alleen beschikbaar voor mensen die momenteel een uitkering van het UWV ontvangen. De reden waarom je geen recht op het scholingsbudget hebt is omdat de TOZO wordt betaald vanuit de gemeente. TIP! Werk je in de creatieve of culturele sector? In veel gevallen is het mogelijk om een opleiding deels vergoed te krijgen door Werktuig PPO. Kijk hiervoor op de website: www.werktuigppo.nl

Hoe vraag ik het UWV Scholingsbudget aan?

Het aanvragen van het scholingsbudget is heel erg makkelijk! Doorloop de volgende stappen en dan komt je aanvraag gegarandeerd aan bij je UWV-adviseur.
Stap 1: Vraag bij ons een intakegesprek aan als je belangstelling hebt in onze beroepsopleidingen of extra kennis/vaardigheden wilt aanleren.
Stap 2: Vraag tijdens de intake om een offerte van Trainspot.
Stap 3: Ga naar je Berichten in je Werkmap.
Stap 4: Klik rechtsboven op ‘Nieuw bericht’.
Stap 5: Vul het onderwerp in en schrijf je motivatie. Je kunt bijvoorbeeld het volgende bericht sturen: “Goedendag. Graag zou ik gebruik willen maken van het UWV Scholingsbudget. In de bijlage heb ik een offerte toegevoegd van de opleiding die ik graag zou willen volgen. Zou ik hierover met u in contact kunnen komen?” (zie vraag 5 voor meer info over je motivatie)
Stap 6: Voeg de offerte toe als bijlage. Download eerst de offerte uit de mail die van ons hebt gekregen. Klik daarna op ‘Kies bestand’ en ga naar de map waar je de offerte hebt opgeslagen. Klik daarna op ‘Toevoegen’.
Stap 7: Klik op ‘Verzenden’.

Hoe onderbouw ik mijn aanvraag bij het UWV?

Het is cruciaal dat je je aanvraag met een goede motivatie onderbouwt, waarmee je aan je adviseur laat zien hoe deze opleiding je kans op een nieuwe baan kan vergroten. Hieronder vind je enkele vragen die regelmatig gesteld worden door het UWV om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van je situatie. Met deze informatie kan het UWV goed beoordelen of je in aanmerking komt voor het scholingsbudget. Wij raden je dus aan deze vragen mee te nemen in het schrijven van je motivatie. Wij kunnen natuurlijk niks garanderen maar onderstaande vragen kunnen je wel enorm helpen.
• Kun je motiveren waarom je de opleiding tot ……………(functienaam/beroep) wilt gaan volgen en waarom het noodzakelijk is om deze opleiding te volgen?
• Hoe liggen je kansen op het vinden van een baan in je laatste functie?
• In welke vorm wil je als ………………(functienaam/beroep) aan de slag nadat je de opleiding succesvol hebt afgerond. In loondienst of als zelfstandige? En waarom in deze vorm?
• Welke stappen ga je ondernemen of heb je al ondernomen om ervoor zorgen dat je aansluitend na de opleiding als …………(functienaam/beroep) aan de slag kunt gaan?

Mijn adviseur zegt dat ik een baangarantie/ baanintentie nodig heb. Klopt dat?

Een baangarantie/baanintentie is geen vereiste voor offertes onder de €5000,- voor kansberoepen. Dit is gepubliceerd in de Regeling tijdelijk scholingsbudget UWV 2019: “Het is belangrijk dat de scholing gericht wordt ingezet: er moet sprake zijn van scholing richting een kansberoep of een concrete baan die in het vooruitzicht wordt gesteld door een werkgever.”
Als je adviseur vraagt naar een baangarantie/ baanintentie dan adviseren wij je om bovenstaande te benoemen. Kom je er zelf niet uit of ken jij iemand die hierop is afgewezen? Neem dan contact met ons op.

Mijn adviseur zegt dat het geen kansberoep is. Wat nu?

Dit horen we regelmatig, de reden waarom je adviseur dit zegt kan zijn omdat UWV Adviseurs soms verschillende lijsten gebruiken. Het gevolg is dat we zowel goedkeuringen als afkeuringen ontvangen op hetzelfde kansberoep in dezelfde regio. Ben jij inderdaad afgekeurd omdat het geen kansberoep meer is? Neem dan contact met ons op, en wellicht kunnen wij wat voor je betekenen.

Mijn WW-uitkering is nog maar één maand actief, kan ik een scholingsbudget aanvragen?

Dit is een lastig verhaal en dat komt omdat de aanvraag bij het UWV namelijk nogal lang duurt. Het hele aanvraagproces duurt gemiddeld 5 weken, en een voorwaarde tijdens dit aanvraagproces is dat je WW-uitkering actief is. Met nog 1 maand WW-uitkering wordt dit wel heel erg krap. Je kan proberen om bij je adviseur te benadrukken dat de tijd heel krap is. Helaas kunnen wij uit eigen ervaring zeggen dat het niet zo vaak voorkomt dat iemand met minder dan één maand WW-uitkering een goedkeuring ontvangt. Wordt jouw aanvraag net voordat je WW-uitkering verloopt goedgekeurd, dan kun je gewoon aan je opleiding beginnen.

Waarom duurt het aanvraagproces zo lang? Nadat je de offerte hebt ingediend, heb je eerst een gesprek met je adviseur. Als je adviseur hierin mee kan gaan, zet je adviseur het door naar de scholingscommissie. Deze commissie beoordeelt of de scholing aan alle eisen voldoet en het vergoed kan worden. Daarna wordt het teruggestuurd naar de adviseur, die de aanvraag daarna weer doorzet naar een Bestelkantoor, die de aanvraag verwerkt tot een officiële aanmelding richting ons. Daarna is het pas echt officieel geregeld en kan je beginnen aan je opleiding. Het is een lang proces, dus begin op tijd met het aanvragen van een scholingsbudget!

Wat als ik werk vind/ de opleiding niet kan afmaken?

We verwachten dat je als cursist de juiste motivatie hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Dit is ons doel en ook het doel van het UWV. Lukt het om weer aan het werk te komen? In veel gevallen kun je de opleiding dan toch nog afmaken, maar dit is geen verplichting. Ook kan het voorkomen dat het vanwege je sollicitatieplicht niet lukt om de opleiding af te ronden. Is dit het geval? Dan kan je bij je UWV-adviseur een tijdelijke vrijstelling aanvragen voor je sollicitatieplicht. Als er andere redenen zijn waardoor je de opleiding niet kan afronden, bespreek dit dan met je UWV adviseur.

Moet ik zelf iets betalen?

Nee je moet niks zelf betalen. Als je opleiding wordt goedgekeurd door het UWV worden de opleidingskosten volledig vergoed. Het UWV factureert direct aan ons, dus je hoeft ook niks voor te schieten. De prijs van eventuele toetsen en (her)toetsen zijn bij de prijs inbegrepen. Wij verzorgen ook de benodigde trainingsmaterialen, koffie, thee, fris, lunch en schrijfgerei. Naslagwerk zoals boeken, video’s, etc. worden in de meeste gevallen tijdens of na de cursus ter beschikking gesteld.
Als je klassikale trainingen gaat volgen, kan het wel zijn dat je reiskosten moet maken om naar een van onze locaties te reizen. Je kunt evt. in gesprek gaan met je UWV adviseur over het vergoeden van deze reiskosten. Dit staat los van onze opleiding.

Ik ontvang nog geen WW maar treed binnenkort uit dienst. Wat is er voor mij mogelijk?

In deze moeilijke tijden wil de overheid er alles aan doen om werkloosheid terug te dringen. Vandaar dat er een nieuwe regeling in het leven is geroepen, genaamd ‘Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening COVID-19′. Heb jij van je werkgever te horen gekregen dat je ontslagen gaat worden, maar nog geen WW aangevraagd? Of ga je een outplacementtraject in? Lees dan meer over deze nieuwe regeling op deze pagina.

Heb je meer vragen? Houd dan onze website en Facebook in de gaten want meer vragen zullen wij beantwoorden in een volgend artikel.

Pin It on Pinterest