Acties & subsidies

Belastingvoordeel particulieren

Belastingaftrek voor studiekosten

Studiekosten niet meer aftrekbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats van de aftrek studiekosten is er de subsidieregeling: STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie.

De invoering van het STAP-budget betekent onder meer het volgende:

  • Studiekosten die u in 2021 hebt betaald, kunt u nog aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting 2021.
  • Studiekosten die u in 2022 of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar.
  • Had u voor 1 juli 2015 prestatiebeurs? En is deze beurs definitief niet omgezet in een gift omdat u niet voldoet aan de diplomatermijn? U mag deze kosten na 2021 wel aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Het aftrekbare bedrag vindt u in uw online aangifte.
  • U krijgt in uw voorlopige aanslag 2022 geen aftrek van studiekosten meer.

Sinds 1 maart 2022 kunt u STAP-budget aanvragen bij het UWV. U leest daarover meer op rijksoverheid.nl.

Studiekosten wél aftrekbaar als u ondernemer bent of inkomsten uit overig werk hebt

Als u ondernemer bent of inkomsten uit overig werk hebt, verandert er niets voor u. U mag studiekosten aftrekken van uw winst als het zakelijke kosten zijn.

Stap Subsidie

Meer informatie?

Wil je meer weten over de subsidies, welke trainingen in aanmerking komen of wil je hulp bij jouw subsidieaanvraag? Neem dan contact op met ons via 030 – 73 70 581.

Bovenstaande informatie is samengesteld op basis van actuele regelingen en is onder voorbehoud van wetswijzigingen. Trainspot streeft ernaar om zo actueel en volledig mogelijke informatie te geven. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het bij uitzondering voorkomen dat informatie is verouderd of onjuistheden bevat. Aan de genoemde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Pin It on Pinterest